trauma eller PTSD
Var din upplevelse att föda för svår att hantera så att du nu inte kan släppa den och glädjas fullt ut? Blandas din glädje med sorg?
Du är inte ensam om att känna som du gör, tyvärr finns det många som får ett trauma av att föda sitt barn. - Det finns hjälp så du kan öppna upp ditt hjärta och bli läkt för att ta emot ditt barns kärlek till dig och ge ditt barn mer av dig./maria
Traumat kan vara att det blev för stark stress under din förlossning, kanske för överväldigande, du kände dig maktlös, det var skrämmande och du hamnade i en svår stressrespons (se mer längre ner) eller var det för smärtsamt vilket kan kallas smärtchock men också ger stressreaktioner. Har upplevelsen lett till psykiskt illabefinnande och minskad glädje? Det handlar inte om vad som faktiskt hände under din förlossning, utan snarare om hur du upplevde händelsen och till det hör många gånger bristen på professionellt stöd. Detta kan även gälla för mannen eller annan partner/medförälder som var med.
Vilka stressreaktioner som kan leda till trauma kan man få under en förlossning?
Du kan få allt från att vilja fly, fäkta, och frysa till att du ger upp och tom dissocierar (fight, flight, freeze, dissociation)
Din kropp och ditt nervsystem vill överlevnad, inget annat är viktigare tycker kroppen. Ditt system scannar av hela tiden om det är tryggt eller börjar osa fara. När du inte känner dig helt trygg utan börjar bli lite stressad kanske frustrerad, orolig, du tappar ditt tålamod till att du känner detta går inte. Under den tiden har nervsystemet aktiverat sitt läge och signalerar fara, du vill inte vara kvar i situationen, pulsen går upp, du kan inte bli tung i kroppen, eller följa kroppen som alla ber dig om.
Egentligen vill du fly men förstår att du inte kan det och då börjar den mentala flykten, du får panik, inget förändras och till slut ger du upp. Obs! Detta pågår oftast inom kvinnan och om ingen riktigt fångar upp henne och frågar väldigt närvarande så förstår ingen runt henne vad som pågår och vilken stress hon befinner sig i, tyvärr...
Pulsen går ner, du stänger av, "skiter i allt" och som en kvinna sa till mig "jag satte mig på väggen" och det är den svåraste stressreaktionen vi kan gå in i, det kallas dissociation. Det är verkligen kroppens hjälp när inget annat fungerar. Här är otroligt viktigt att ta in att de var inte "du" som gjorde något av detta medvetet, inte klarade det etc. Det var helt ofrivilligt från din sida, ditt nervsystem som gör allt den kan i sin makt för att du skulle överleva, det ville bara hjälpa dig. Tyvärr medför detta att upplevelse ger traumatiska symtom eller kan leda till PTSD.
Vad jag hade önskat är att du kände dig trygg under din förlossning, oavsett hur tufft eller intensivt det kändes, att ditt nervsystem kunde slappna av och bara gå in för att föda. Att de professionella runt dig fångade tillbaka dig till fokus på här och nu om och om igen, att de stannat hos dig och inte lämnade dig för er sekund.
Tecken på förlossningstruama efter födseln, du kan ha ett eller flera
Ångest och rädsla: Kanske känner du dig otrygg i situationer som påminner om förlossningen, eller är rädd för att föda igen.
Nedstämdhet och depression: Du kan känna dig nedstämd eller har svårt att känna glädje. Ofta finns ett trauma bakom detta.
Fysiska symptom: Spänningar i kroppen eller återkommande flashbacks eller mardrömmar kan vara tecken på trauma.
Inga starka känslor för barnet: Du har svårt att känna den förväntade glädjen och närheten till ditt barn, du känner dig avstängd. Du är hela tiden orolig över barnet och det gör att du inte kan slappna av alls. Du går runt i en stressreaktion.
Undvikande: Du kanske undviker att prata om förlossningen eller undviker platser och situationer som påminner om den.
Fler faktorer som påverkar förlossningsupplevelsen
Känsla av maktlöshet: Om du inte kände att du hade kontroll över situationen eller dina egna beslut under förlossningen.
Smärta: Om du upplevde smärtan som outhärdlig eller om smärtlindringen inte fungerade tillräckligt.
Stress: Du hamnade i en inre stress, dina tankar löpte amok och du fick ångest och ingen förstod vad som pågick inom dig.
Brist på stöd: Du kände dig inte sedd, hörd eller omhändertagen under förlossningen. Du hade behövt mycket mer stöd för att känna dig trygg.
Komplikationer: Om det uppstod komplikationer under förlossningen, eller om du eller ditt barn blev skadade.
Blödningar: Att blöda extra mycket kan ge svår dödsångest. Livet rinner ur en och kvinnan tror att hon ska dö
Hur kan jag hjälpa dig? Jag är barnmorska och psykoterapeut med utbildning i traumabehandling och har väldigt lång erfarenhet av förlossningstrauma och stöd för det. Hela din historia behöver bli hörd, lyssnad till och med hjälp av Lifespan Integration-metoden kommer du kunna bearbeta ditt trauma, helt. Finns behov att läka anknytning till ditt barn om den är påverkad så gör vi det också.